Podologische fysiotherapie
Podologische fysiotherapie binnen
Praktijk Fyrtuoos:
De podologisch fysiotherapeut behandelt, anders dan de pedicure en podologie, geen klachten van uw nagels, likdoorns en/of eeltplekken.
Als fysiotherapeuten pakken wij lichamelijke klachten en blessures vanuit het lichaam aan. Veelal kunnen we klachten verhelpen door een aanpassing in de houding en het versterken van bepaalde spier(groepen). Echter zorgt de stand van de voeten of de afwikkeling ervan soms voor (terugkerende) klachten. Dit geldt niet alleen voor klachten aan de voet maar ook aan enkels, knieën, heupen of rug.
In dat geval bieden we oplossing door gebruik te maken van ontlastende en/of corrigerende maatregelen voor de voet , met behulp van (sport) zolen , hakverhogingen etc.
In geval van zolen wordt gebruik gemaakt van VSO (sport) zolen. Deze comfortabele op maat gemaakte zolen meten we voor iedere (sport) belasting speciaal aan. Dit zorgt ervoor dat we als fysiotherapeuten nu het gehele spectrum van bewegen aan kunnen pakken.
Wat is het?
VSO zolen zijn uitstekend geschikt voor dagelijks gebruik maar zijn van oorsprong speciaal ontwikkeld om sportblessures te voorkomen, sportspecifieke prestaties te verbeteren en comfortabeler te sporten. De zolen worden aangepast aan de type schoenen en de verschillende eigenschappen. Van algemeen dagelijks functioneren , recreatief wandelen tot sporten op Olympisch niveau, de VSO zool is zo opgebouwd dat deze aan de verschillende eisen kan voldoen.
Voor wie is het?
De VSO zolen zijn er voor iedereen die in het dagelijks leven of bij het sporten klachten ervaart die relatie hebben met de voet. Veel voorkomende klachten die we met deze zolen kunnen verbeteren zijn; lopers knie, hielspoorklachten, voorvoetklachten, achillespeesklachten, scheenbeenklachten, kuitklachten, heupklachten en rugklachten.
Wat is het verschil tussen de VSO sportzolen met een orthopedische steunzool?
Anders dan bij een orthopedische steunzool is de VSO sportzool verend, zeer comfortabel en sportspecifiek samengesteld. Hierdoor is de sportbelasting beter en gelijkmatiger verdeeld van achter tot voor in de voet.
In sport staat bewegen vanuit de mid- en voorvoet centraal. Een steuncorrectie moet hier op aangrijpen, maar moet tegelijkertijd de voet de ruimte bieden om in te veren. De VSO sportzool biedt deze mogelijkheid en is hiermee wezenlijk anders dan een orthopedische steunzool. Naast de correctie die de zool kan bieden zorgt de VSO sportzool ook voor comfort tijdens sporten. Dit helpt vermoeide voeten te voorkomen en draagt bij aan een betere prestatie.
We ontwikkelen de VSO sportzolen in samenwerking met het sport medisch centrum in Papendal.
Hoe werkt het?
De (sport)fysiotherapeut voert een voet- looponderzoek uit. We kijken naar de samenhang tussen de klachten en de stand en positie van de voet. Hierbij maken we gebruik van een 2D scan, een dynamische digitale drukmeting en maken we (hard)loopopnames.
Zo brengen we de voet volledig digitaal in kaart. Daarnaast kijken we of de huidige schoenen de juiste en het meest geschikt zijn voor de desbetreffende functie of sport.
Op basis van de klachten en de digitale informatie laten wij een persoonlijke VSO zool of sportspecifieke VSO sportzool samenstellen. Deze is binnen 1 tot 2 weken gereed.
Welke kosten zijn hieraan verbonden?
Het voet-looponderzoek valt onder een fysiotherapeutisch consult (de zorgverzekeraar vergoedt deze indien fysiotherapie in het pakket is opgenomen). De op maat gemaakte (sportspecifieke) VSO zool kost voor volwassenen €189.00 .Sommige verzekeraars vergoeden de VSO sportzool, informeer bij ons naar de mogelijkheden.
Als fysiotherapie praktijk zijn wij aangesloten bij het VSO netwerk.