Manuele Therapie

De manueel therapeut heeft na de basisopleiding fysiotherapie een 3-jarige master-opleiding gevolgd en is gespecialiseerd in het onderzoek en de behandeling van patiënten met klachten aan de wervelkolom en de gewrichten van armen en benen.

 

De Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie (NVMT) is de beroepsinhoudelijke vereniging voor manueel therapeuten in Nederland.

Manuele therapie is geschikt voor klachten die, behalve met pijn, gepaard gaan met het slechter bewegen van een gewricht of gewrichten.

 

Door het toepassen van specifieke technieken worden de lichaamsdelen rond een bepaald gewricht op een bepaalde manier bewogen met als doel enerzijds het beter laten functioneren van die gewrichten en anderzijds het verbeteren van houding en beweging.  Meestal is zacht trekken aan of duwen tegen de lichaamsdelen voldoende. Soms vult de manueel therapeut deze behandeling aan met gedoseerde impulstechnieken. De gewrichten worden dan wat sneller bewogen. Daarbij hoort men soms een knappend of krakend geluid. De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig vreemd gevoel, maar vinden het over het algemeen niet pijnlijk.

 

Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.

 

Gewrichten kunnen ook een te grote bewegelijkheid hebben. Dat kan leiden tot instabiliteit en klachten. De manueel therapeut kan een patiënt met specifieke trainingsadviezen leren gewrichten door spieren stabieler te maken.

 

Bij de opleiding tot manueel therapeut staat het manueel therapeutisch onderzoek en de behandeling centraal, maar is er ook aandacht voor evidence based therapy: de meest effectieve en nieuwste ontwikkelingen binnen de fysio/manueel therapie.