Bekkenfysiotherapie

De bekkenfysiotherapeut is gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van klachten in het buik-, bekken-, en bekkenbodemgebied bij mannen, vrouwen en kinderen.

De geregistreerd bekkenfysiotherapeut heeft na de studie fysiotherapie een driejarige opleiding gevolgd, en staat geregistreerd in het Centraal Kwaliteitsregister (CKR) van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie. (KNGF) . 

In onze praktijk is Anne Timmermans bevoegd werkzaam als bekkenfysiotherapeute.

Veel klachten in het bekkenbodemgebied zijn te verhelpen, maar mensen vinden het vaak moeilijk om met deze klachten naar een zorgverlener te gaan. Schaamte speelt daarbij soms een rol. De bekkenfysiotherapeut is gespecialiseerd in deze klachten.

 

Bekkenbodem

De bekkenbodem is een spierlaag onderin het bekken die de blaas met de urinebuis, de baarmoeder met de vagina en de endeldarm ondersteunt. Die bekkenbodemspieren zorgen ervoor dat urine, winden en ontlasting losgelaten of opgehouden kunnen worden. De spieren dragen bij aan de stabiliteit van het bekken. Ook hebben ze een functie bij seksualiteit.

 

Wanneer  de bekkenbodemspieren niet goed funktioneren kan dat leiden tot problemen, zoals bv incontinentie van urine of ontlasting. Ook pijn in de onderbuik, in de bekkenbodem, bij het stuitje of het schaambeen komt voor. Niet goed functionerende bekken- en bekkenbodemspieren kunnen ook de oorzaak zijn van bv lage rugpijn.

 

Wat kan de bekkenfysiotherapeut voor u doen?

De bekkenfysiotherapeut helpt u bij het leren herkennen, trainen en ontspannen van de spieren rondom het bekken. Daarbij wordt soms gebruikgemaakt van speciale apparatuur. Die apparatuur meet de activiteit van de bekkenbodemspieren en maakt die voor u inzichtelijk.

 

De bekkenfysiotherapeut adviseert u -indien nodig - over houding, belasting, toiletgedrag, drink- en eetgedrag en over ondersteunende hulpmiddelen zoals een bekkenband. Ook met vragen op seksueel gebied kunt u bij de fysiotherapeut terecht. De bekkenfysiotherapeut is bevoegd en deskundig om een inwendig onderzoek te doen.